5.3.10

Απεργίες παντού την 5-3-2010

Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις: η μία από Πρωτοβάθμια Σωματεία και το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα Προπύλαια, και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα.
   Για την Παρασκεύη, αποφάσισαν πανελλαδική στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (από τις 12 το μεσημέρι εως τη λήξη της βάρδιας) και η ΓΣΕΕ (από τις 12:00 έως τις 15:00) και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
   Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 13.00 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί, επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί.
   Χειρόφρενο τραβάνε και όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία.
         Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα για δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ.

   Μεγάλη αναστάτωση και στις αεροπορικές μεταφορές, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στη στάση εργασίας - 12 το μεσημέρι έως 4 το απόγευμα - που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι τις ώρες εκείνες δεν πρόκειται να γίνει καμία απολύτως πτήση από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια.
         Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε κατάργηση των Σ.Σ.Ε. για μια τριετία τουλάχιστον και δραστική περικοπή του εισοδήματός τους.
   Κλειστά και τα σχολεία, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) αποφάσισαν σε έκτακτες συνεδριάσεις τους 24ωρη απεργία και καλούν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
   Στο μεταξύ, κλειστή παρέμεινε την Τετάρτη το βράδυ, η οδός Πανεπιστημίου στο ύψος του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από απολυμένους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, που διαμαρτύρονται για την μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά της κυβέρνησης.
   Μέλη του ΠΑΜΕ έχουν αποκλείσει την είσοδο του κτιρίου του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης, αντιδρώντας στα νέα μέτρα και καλούν τους πολίτες να λάβουν μέρος στην συγκέντρωση που προγραμματίζουν το απόγευμα στο Σύνταγμα.
   Ταυτόχρονα η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με βάση τις εξελίξεις, εξετάζει και το ενδεχόμενο μεταφοράς της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 16 Μαρτίου 2010, για την επόμενη βδομάδα δηλαδή από 8/3/2010 έως 12/3/2010.
   Αναλυτικότερα η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
   "Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος κατέθεσε στη Βουλή και θα ψηφίσει με τη διαδικασία του επείγοντος τα άδικα, αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα.
   Όπως είναι γνωστό τα μέτρα της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν κατακόρυφη μείωση των αποδοχών των Δημοσίων Υπαλλήλων, ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και αύξηση των ορίων ηλικίας, πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας, νέα φορολογικά βάρη, πάγωμα και μείωση των συντάξεων, περιορισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων στις ΔΕΚΟ.
   Η Κυβέρνηση στοχεύει να ολοκληρώσει τη ψήφιση των αντεργατικών μέτρων το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 5/3/2010"
   Η ΓΣΕΕ  Σε έκτακτη σύσκεψη της ΓΣΕΕ και των συνδικαλιστικών Στελεχών, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων Αττικής, που έγινε την Πέμπτη 4/3, με θέμα τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης αποφασίστηκαν τα εξής:
   "Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη και ριζική διαφωνία τους στα άδικα, μονομερή οικονομικά μέτρα που επιβαρύνουν δραματικά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους επιχειρηματίες, τους έχοντες και κατέχοντες" αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΕ που ανακοινώνει την αυριανή στάση εργασίας και σημειώνει ότι «τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία θα διογκωθούν ανησυχητικά ενώ η βύθιση στην ύφεση και η έκρηξη της ανεργίας είναι προ των πυλών».
   Επιπρόσθετα, η Συνομοσπονδία ανακοινώνει ότι όσες ομοσπονδίες ή εργατικά κέντρα έχουν τη δυνατότητα για 24ωρη απεργία έχουν την κάλυψη της ΓΣΕΕ και αναφέρει πως τις αμέσως επόμενες ημέρες τα όργανα διοίκησης θα αποφασίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.
   Οι συγκεντρώσεις
   Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συλλαλητήριο, στα Προπύλαια, καλώντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης.
   Το συνδικάτο μιλά για στοχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων που οδηγεί στην εξαθλίωση των ήδη χαμηλότερων σε όλη την Ευρώπη μισθών. Προβλέπει δε διάλυση δημοσίων υπηρεσιών και βαθιά, παρατεταμένη ύφεση και ανεργία.
   Ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν ο Θανάσης Κοτσιφάκης, από το Δ.Σ της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ, που μίλησε για μειωμένες δαπάνες, για λύση του συμφώνου σταθερότητας και κάλεσε τους εργαζομένους να συμμετέχουν στην μαζική απεργία στο δημόσιο που έχουν προγραμματίσει τα συνδικάτα, ο Νίκος Παλαιστίνης, απολυμένος, που ζήτησε να συμπαρασταθούν οι εργαζόμενοι σε όλους τους απολυμένους, ο Ηλίας Βρεττάκος, από την ΑΔΕΔΥ, που μίλησε για συλλογική αλλά και ατομική ευθύνη των βουλευτών για τα μέτρα, ο Ίσσιπος Κώστας, εκπρόσωπος των απολυμένων της Ολυμπιακής και ο Κομνηνός Μαντάς, από την ΔΟΕ, που κάλεσε κι αυτός με την σειρά του τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία.
   Στο συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα καθώς και αντιπροσωπία της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Ακολούθησε πορεία προς το σύνταγμα.
   Με την πορεία από την πλατεία Συντάγματος διαμέσου της Πανεπιστημίου - Ομονοίας προς το υπουργείο Εργασίας ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου οι ομιλητές κ.κ. Μιχάλης Μακριδάκης από τους απολυμένους της Ολυμπιακής, Πάσουλας Γιάννης από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, Δημήτρης Θεοδώρου από την Ομοσπονδία Ιματισμού και Κατσιώτης Χρήστος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους διαδηλωτές να περιφρουρήσουν την απεργία από τις 12 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στα εργοστάσια και από νωρίς το πρωί σε όλους τους χώρους εργασίας, τονίζοντας ότι πρέπει να να πλημμυρίσει η Αθήνα γιατί πρέπει να δοθεί μια μαχητική αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Τόνισαν ότι τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά μόνιμα, ότι οι όποιες κατακτήσεις επιτεύχθηκαν με αίμα και αγώνες και ότι το εργατικό κίνημα δεν θα επιτρέψει την απώλειά τους.
   Για την προσέλευση των εργαζομένων στην απεργία λόγω της απεργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, διευκρίνισαν ότι θα υπάρχουν λεωφορεία του ΠΑΜΕ σε προκαθορισμένους χώρους της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.
   Εξάλλου, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνταξιούχοι διαδήλωσαν την αντίθεση τους στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, με δύο πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
   Στην πορεία που ξεκίνησε από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου συμμετείχαν η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, η συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και Σωματεία από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στη άλλη πορεία που ξεκίνησε από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας συμμετείχαν το ΠΑΜΕ και οργανώσεις συνταξιούχων.
   Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα αυριανά συλλαλητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.