3.3.10
"Υπό έλεγχο η κατάσταση" στη Χιλή (εκτοξεύτηκε η τιμή του χαλκού)
Η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο στην Κονσεπσιόν, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τον πρόσφατο σεισμό πόλεις της Χιλής, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες για να σταματήσουν τις λεηλασίες και τα εγκλήματα, δήλωσε σήμερα η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.
Με τις στρατιωτικές ενισχύσεις που αναπτύσσονται στις ζώνες που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι ανέρχονται συνολικά σε 14.000 οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση των λεηλασιών και την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών, προσέθεσε η Μπατσελέτ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για ηρεμία.
"Καταλαβαίνουμε την αγωνία που υπάρχει, όμως καταλαβαίνουμε επίσης ότι γίνονται εγκληματικές ενέργειες. Δεν θα το ανεχτούμε", σημείωσε.
Ο στρατός που αναπτύσσεται θα εγγυηθεί "την ασφάλεια και την ηρεμία", κατέληξε.
Την ίδια ώρα κάτοικοι της Κονσεπσιόν ανακοίνωσαν ότι οργανώθηκαν σε ένοπλες ομάδες αυτοάμυνας και έστησαν οδοφράγματα για να προστατεύσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, ενώ πολλοί διαμαρτύρονταν ότι η κυβερνητική βοήθεια σε τρόφιμα και άλλα είδη φτάνει με μεγάλη καθυστέρηση στην πόλη.
Στο μεταξύ σε μεγάλο αγώνα επιδίδεται η χιλιανή κυβέρνηση για να παράσχει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι στις παράκτιες πόλεις λόγω του καταστροφικού σεισμού του Σαββάτου και των επακόλουθων τσουνάμι.
Ο σεισμός 8,8 βαθμών του Σαββάτου προκάλεσε το θάνατο 711 ανθρώπων, σύμφωνα με νέο επίσημο απολογισμό, ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί μετά τις βιβλικές καταστροφές που προκλήθηκαν σε μεμονωμένες πόλεις από τα τεράστια κύματα που τις σάρωσαν μετά τον σεισμό.
Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται σε ορισμένες κοινότητες της κεντρικής περιοχής της Χιλής, που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό, οι οποίες εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες από την υπόλοιπη χώρα, λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε στους αυτοκινητόδρομους και στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.
Εξάλλου τα τσουνάμι κατέστρεψαν σπίτια και αυτοκίνητα στα ψαροχώρια της χώρας που βρίσκονται στην ακτή του Ειρηνικού. Μόνον στην πόλη Κονστιτουσιόν, 350 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ δημόσιο γυμναστήριο μετατράπηκε σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο.
"Το τσουνάμι κατέστρεψε σχεδόν τα πάντα στην παραλία, ενώ και το κέντρο της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν συνυπολογιστεί ακόμη στον απολογισμό" των θυμάτων, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Ούγκο Τιγερία στην κρατική τηλεόραση.
Στην περιοχή Μάουλε και την σφόδρα πληγείσα πόλη Κονσεπσιόν επιβλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις λεηλασίες που έγιναν από εκατοντάδες ανθρώπους σε καταστήματα τροφίμων και άλλων αγαθών.
Εξοργισμένοι επιζήσαντες του σεισμού που διανυκτέρευσαν σε σκηνές κατά μήκος των δρόμων της πόλης ξέσπασαν το θυμό τους στους πυροσβέστες που μοίραζαν πόσιμο νερό και τσάι, προκαλώντας ζημιές στα οχήματά τους.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Πατρίσιο Ροσέντε, τουλάχιστον 160 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κονσεπσιόν, που ήταν και η πρώτη νύχτα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Λεηλασίες έγιναν επίσης σε ορισμένες συνοικίες της χιλιανής πρωτεύουσας, το Σαντιάγο. "Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε τίποτα. Κανένας δεν ήρθε να μας δώσει βοήθεια και χρειαζόμαστε περισσότερους αστυνομικούς για να διατηρήσουν την τάξη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εδώ που κλέβουν", είπε η 78χρονη Άνα στην πόλη Τάλκα, η οποία βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο και επλήγη από τον σφοδρό σεισμό.
Εξάλλου οι ανησυχίες για τις προμήθειες χαλκού από τη Χιλή, τη μεγαλύτερη εξαγωγό του μετάλλου αυτού στον κόσμο, εκτόξευσε την τιμή του σήμερα στο υψηλότερο σημείο εδώ και πέντε εβδομάδες στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Κατά τις πρώτες συναλλαγές η τιμή του χαλκού σημείωσε αύξηση 5,6% και έφτασε τα 7.600 δολάρια ο τόνος, προτού υποχωρήσει λίγο αργότερα στα 7.385 δολάρια.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία Codelco, η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ορυχείο χαλκού Αντίνα παραμένει κλειστό.
Η τιμή άμεσης παράδοσης χαλκού εκτοξεύθηκε, στο διεθνές χρηματιστήριο μετάλλων στο Λονδίνο.
Ο χαλκός ανατιμήθηκε γύρω στα 400 (τετρακόσια) δολάρια ο τόνος, στα 7.600 δολάρια ο τόνος, μετά τους σφοδρούς σεισμούς στη νότια Χιλή, παρ' ότι τα ορυχεία του "κόκκινού" μετάλλου βρίσκονται μόνον στη βόρεια Χιλή, ενώ οι σεισμοί γίνονται στην κεντρική και στη νότια Χιλή (τα ορυχεία χαλκού είναι υπό κοινή αμερικανο-βρετανική εκμετάλλευση). Εξ άλλου, τα διεθνή αποθέματά του είναι πολύ μεγάλα κι άρα είναι εντελώς αστήρικτοι--πλην διάχυτοι προς το παρόν--οι φόβοι για έναν "ανώμαλο" εφοδιασμό των αγορών του χαλκού, στο εγγύς μέλλον, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
"Όσο πετρέλαιο έχει η Σαουδική Αραβία, άλλο τόσο χαλκό έχει η Χιλή, ο προμηθευτής του ενός τρίτου των ποσοτήτων του μετάλλου αυτού παγκοσμίως"...θυμίζουν επίσης οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς του χαλκού. "Είναι εύλογο" υπό το κράτος του πανικού "οι επενδυτές του μετάλλου να αντιδρούν υπερβολικά", σημειώνουν επίσης οι ίδιοι αναλυτές, αναφέροντας ότι πριν από δύο περίπου μήνες, ο τόνος χαλκού (για την άμεση παράδοσή του) αποτιμάτο σχεδόν 7.800 δολάρια ("υψηλό" 18 μηνών).
Επιστήμονες της NASA έκαναν προκαταρτικούς υπολογισμούς, σύμφωνα με τους οποίους ο μεγάλος σεισμός στη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, πιθανότατα μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της μέρας στον πλανήτη μας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου).
Η ανακοίνωση έγινε από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA στην Καλιφόρνια και ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γκρος, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού μοντέλου. Ο άξονας συμμετρίας, γύρω από τον οποίο ισορροπεί η Γη, δεν ταυτίζεται ακριβώς με τον άξονα Βορρά-Νότου (αποκλίνουν περίπου κατά δέκα μέτρα).
Συγκριτικά, σύμφωνα με τη NASA, o μεγάλος σεισμός στην Ινδονησία το 2004 είχε μετακινήσει τον άξονα της Γης κατά περίπου επτά εκατοστά και είχε σμικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Η διάρκεια της μέρας είναι ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της (σε 24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα).
Σύμφωνα με τον Γκρος, αν και μικρότερου μεγέθους από αυτόν της Ινδονησίας, ο πρόσφατος σεισμός της Χιλής μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους όπου έλαβε χώρα και του γεγονότος ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.
Ένας μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τον άξονα της Γης, επειδή αλλάζει την κατανομή της μάζας της, μετακινώντας μαζικά τα πετρώματά της. Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με το σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα της μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρά.
Η NASA δεν απέκλεισε ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις θα αλλάξουν, όταν μελετηθούν πλήρως τα δεδομένα από το σεισμό της Χιλής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.