Το κείμενο "πέρασε", δήλωσε μια από τις πηγές.
Το σχέδιο έχει ως στόχο τον έλεγχο των κεφαλαίων που ονομάζονται "εναλλακτικά" και περιλαμβάνουν τα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, αλλά και τα επιχειρηματικά κεφάλαια κινδύνου και τα επενδυτικά κεφάλαια.
Υπό το φως της χρηματοπιστωτικής κρίσης, για την κλιμάκωση της οποίας κατηγορούνται τα κεφάλαια αυτά, η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε για πρώτη φορά τον έλεγχο της λειτουργίας τους.
Μια συμφωνία ως προς το θέμα είχε ήδη διαφανεί την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες μεταξύ διπλωματών. Οι υπουργοί Οικονομικών επρόκειτο να την επικυρώσουν.
Οι χώρες της ΕΕ θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου και την τελική του επικύρωση, που αναμένεται πριν από το καλοκαίρι.
Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ένα σχετικό κείμενο λιγότερο περιοριστικό από εκείνο στο οποίο κατέληξαν οι χώρες της ΕΕ.
Το σχέδιο ρύθμιση της λειτουργίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων ανησυχεί τη Βρετανία, η οποία, στην επιδίωξή της να προστατεύσει το Σίτι του Λονδίνου, είχε μέχρι στιγμής εμποδίσει τη συμφωνία.
Ανησυχίες για το ευρώ
Τρόπους αποφυγής μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στον ευρωπαϊκό νότο και οι πιέσεις που δέχεται το ευρώ ήταν στο επίκεντρο των υπουργών των Οικονομικών στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin. Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του Ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι "ανησυχεί" από την ταχύτητα με την οποία υποχωρεί η ισοτιμία του Ευρώ το τελευταίο διάστημα.
"Παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη στις αγορές συναλλάγματος και θα το συζητήσουμε το βράδυ. Δεν ανησυχώ από την σημερινή ισοτιμία του Ευρώ, αλλά από την ταχύτητα με την οποία υποχώρησε", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Γιούνκερ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την υποστήριξή του στο σχέδιο, που προβλέπει την κατάθεση από το 2011 όλων των προϋπολογισμών των χωρών μελών της ΕΕ για να εξετάζονται από την Κομισιόν προτού κατατεθούν στα ίδια τα Κοινοβούλια των χωρών.
Η πρόταση τούτη, την οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή, είναι «ποιοτική», τόνισε ο Γιούνκερ, μιλώντας μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε πως «πιστεύουμε πως όλες οι αποφάσεις της Κομισιόν κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση».
«Δεν τίθεται ζήτημα να καταφέρουμε κάποιο πλήγμα στην εξουσία που έχουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στον προϋπολογισμό, αλλά θέλουμε οι υπουργοί Οικονομικών να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους» εκ των προτέρων για τις διαφορές στους προϋπολογισμούς, τόνισε.
«Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα Εθνικά Κοινοβούλια να δύνανται να λάβουν τις αποφάσεις τους γνωρίζοντας τα αίτια», γνωρίζοντας ποιες θα είναι οι συνέπειες των αποφάσεών τους στις άλλες χώρες, πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Για τον πρόεδρο του Eurogroup, «η Επιτροπή δεν προτίθεται να γίνει η δασκάλα των στρατηγικών προϋπολογισμού των χωρών μελών, αλλά τα κράτη μέλη θα υπόκεινται σε μία εξέταση αμφισβήτησης, αντιλογίας» από τις άλλες χώρες και την Επιτροπή. Ο Γιούνκερ τόνισε επίσης πως το ευρώ είναι ένα «αξιόπιστο νόμισμα».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως τα νέα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι «θαρραλέα» και «υποδεικνύουν μία κατεύθυνση προς την συμμόρφωση του προϋπολογισμού, η οποία μας ικανοποιεί πλήρως».
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για "να αναμορφώσουν" το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση.
"Το ευρώ σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν. "Εάν θέλουν μία Ευρώπη που θα προχωρήσει, εάν θέλουν μία ζώνη του Ευρώ που θα είναι επιτυχημένη", οι Ευρωπαίοι ηγέτες "θα πρέπει να ολοκληρώσουν αυτό που άρχισαν με την οικοδόμηση του Ευρώ", πρόσθεσε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι θα επωφεληθούν από αυτή την κρίση για να αναμορφώσουν και να ανανεώσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο", ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι "η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση", αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα "θα την ξεπεράσει". "Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας", υποστήριξε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Oλι Ρεν για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής Ισπανίας Πορτογαλίας
«Σημαντικά, δύσκολα αλλά αναγκαία βήματα» για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2010 και το 2011, χαρακτήρισε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν τα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασαν στησυνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Ειδικότερα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Ισπανίδα υπουργό Ελενα Σαλγάδο και τον αρμόδιο για την εσωτερική αγορά επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι κυβερνήσεις των δύο μεσογειακών χωρών «κινούνται προς τη
σωστή κατεύθυνση» και πρόσθεσε ότι συνολικότερη εκτίμηση θα πραγματοποιηθεί στο ECOFIN του Ioυνίου στο Λουξεμβούργο.
Η λήψη μέτρων, συνέχισε ο κοινοτικός επίτροπος, δεν είναι το ίδιο επείγουσα σε όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, καθώς ορισμένες οικονομίες έχουν μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής, και πρόσθεσε ότι η σημερινή συζήτηση ήταν εποικοδομητική.
Παράλληλα, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε ως «θετικό βήμα» τις σημερινές αποφάσεις για ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη διαβάθμιση των χωρών αναφορικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι
αναλυτική σχετική συζήτηση είναι στην ημερήσια διάταξη του ECOFIN που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Ιουνίου.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο Ολι Ρεν, είναι προφανές ότι πιο επείγουσα είναι η ανάγκη λήψης μέτρων στην Ελλάδα την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.