19.5.10

Φοιτητικές εκλογές σήμερα


 Στις κάλπες προσήλθαν χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, σε όλες τις σχολές και τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των σχολών τους.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 και έκλεισαν στις 8.00 το βράδυ, οπότε οι εφορευτικές επιτροπές άρχισαν το έργο της καταμέτρησης που δεν θα ολοκληρωθεί πριν τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το πρωί υπήρξε ένταση μεταξύ μελών των παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ με αφορμή τον τρόπο ψηφοφορίας. Η ΔΑΠ με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την ΠΑΣΠ για επιχείρηση αλλοίωσης του αποτελέσματος. Ωστόσο, μέλη της ΠΑΣΠ, που είναι πρώτη δύναμη στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, υποστηρίζουν ότι είναι εκ του πονηρού οι αιτιάσεις της ΔΑΠ.

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ιδρυμα.

    Δημιουργήθηκε ένταση στο τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Μακεδονίας, που εδρεύει στη Νάουσα, όταν μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσπάθησαν να τοποθετήσουν ξεχωριστή κάλπη από αυτήν του Συλλόγου του τμήματος της Νάουσας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Διοίκησης Τεχνολογίας, Βασίλη Δαφέρμο, εκπρόσωποι του ενιαίου Συλλόγου του ΠΑ.ΜΑΚ. έστησαν τελικά την κάλπη στο πεζοδρόμιο, καλώντας τους φοιτητές να ψηφίσουν εκεί.

    Το πρωτοδικείο της Βέροιας με απόφασή του το 2005 αναγνωρίζει την καταστατική λειτουργία του συγκεκριμένου Συλλόγου των Φοιτητών, κάτι που δεν κάνει δεκτό ο ενιαίος σύλλογος του ΠΑΜΑΚ.

    Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας ξέσπασε κόντρα μεταξύ μελών της ΔΑΠ και της ΠΚΣ, για τους εκλογικούς καταλόγους. Η ΠΚΣ έκανε λόγο για προσπάθεια της συγκεκριμένης παράταξης να νοθεύσει τα αποτελέσματα και την εκλογική διαδικασία, καθώς μεταξύ άλλων δεν παρουσιάζει τους εκλογικούς καταλόγους στις άλλες παρατάξεις και στην εφορευτική επιτροπή.

    Παρά το γεγονός ότι οι φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές γίνονται υπό τη σκιά των νέων οικονομικών μέτρων, αυτό δεν φαίνεται να συνέβαλε στην αύξηση της προσέλευσης των φοιτητών στις κάλπες.

    Οι παρατάξεις τις τελευταίες μέρες προσπάθησαν με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις τους να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των φοιτητών για συμμετοχή στις εκλογές, εν μέσω του γενικότερου πολιτικού κλίματος, διεκδικώντας την ψήφο τους, καθώς εκτιμούν ότι φέτος η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από την περσινή χρονιά (κατά 10%).

    Πάντως, οι παρατάξεις περιμένουν ότι θα αποτυπωθεί στο αποτέλεσμα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τα νέα οικονομικά μέτρα. Ωστόσο, αρκετά μέλη παρατάξεων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ποσοστό της αποχής.

    Οι φοιτητικές παρατάξεις έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταδίδουν η κάθε μία ξεχωριστά όλα τα αποτελέσματα. Δυσοίωνες είναι και φέτος οι προβλέψεις για κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα και συγκρότηση της ΕΦΕΕ, παρά το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές εκφράζονται θετικά για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και ειδικά της ΕΦΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.