6.6.10

Το ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie στο Ισραήλ ( αντιδράσεις σε Ευρώπη, Τουρκία και ...Ισραήλ)

    Επτά άτομα που επέβαιναν στο ιρλανδικό πλοίο Rachel Corrie έφτασαν στην Ιορδανία στις 09.30 GMT σήμερα, μετά από την απέλασή τους από το Ισραήλ, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

         Ένα Κουβανός, έξι Μαλαισιανοί, ο βουλευτής Μοχντ Νιζάρ Ζακάρια, δύο δημοσιογράφοι της τηλεόρασης της Μαλαισίας TV3 και τρεις εργαζόμενοι της μαλαισιανής οργάνωσης Perdana Global Peace Οργάνωσης, πέρασαν από το συνοριακό πέρασμα της γέφυρας Αλενμπι που οδηγεί στο ιορδανικό έδαφος.
         Οι έντεκα επιβάτες, πέντε Ιρλανδοί, μεταξύ τους η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1976 Μαϊρίντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία, και έξι Μαλαίσιοι και τα οχτώ μέλη του πληρώματος του ιρλανδικού φορτηγού πλοίου Rachel Corrie, το οποίο βρίσκεται στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ μετά την αναχαίτισή του χθες το πρωί από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, "θα απελαθούν σήμερα, μετά την υπογραφή εγγράφου με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δε θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη κατά του μέτρου αυτού", τόνισε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης Σαμπίν Χαντάντ. Ολοι έχουν οδηγηθεί από χθες στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, για να απελαθούν.
   Ωστόσο, η απέλαση καθυστερεί, καθώς ορισμένοι από αυτούς αρνούνται να υπογράψουν το έγγραφο αυτό. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής υπηρεσίας μετανάστευσης, μεταξύ αυτών που αρνούνται να υπογράψουν το σχετικό έγγραφο είναι η Βορειοϊρλανδή Μέιρεντ Μαγκουάιρ.
   Το φορτηγό πλοίο, στο κύτος του οποίου είναι ζωγραφισμένη η ιρλανδική σημαία και η επιγραφή Free Gaza (Ελευθερία για τη Γάζα), μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
   Λίγο μετά τις 12.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) το ισραηλινό ναυτικό αναχαίτισε στα διεθνή ύδατα το πλοίο που μεταφέρει χίλιους τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σύμφωνα με τους ιρλανδούς διοργανωτές, για να το θέσει υπό τον έλεγχό του χωρίς να προσφύγει στη χρήση βίας.
   Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε την "χωρίς θύματα" κατάληψη του Rachel Corrie. "Σήμερα είδαμε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα πλοίο ειρηνιστών με τους οποίους διαφωνούμε, αλλά των οποίων σεβόμαστε το δικαίωμα μιας γνώμης διαφορετικής από τη δική μας, και ενός πλοίου του μίσους που οργανώθηκε από τούρκους εξτρεμιστές που υποστηρίζουν την τρομοκρατία", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Νετανιάχου και τονίζει ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει "να δημιουργηθεί ένα ιρανικό λιμάνι στη Γάζα".
   Αντιδράσεις στο Ισραήλ ...
   Τουλάχιστον 5.000 διαδηλωτές, με αφορμή την 43η επέτειο από την κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967, πραγματοποίησαν χθες ειρηνική πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση αριστερών οργανώσεων κατά της συνέχισης της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, κυρίως από το κίνημα κατά του εποικισμού Ειρήνη Τώρα (Peace Now).
   Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν μια "κυβέρνηση που βουλιάζει το Ισραήλ αντί να το ταξιδεύει προς την ειρήνη", υπονοώντας την αιματηρή επιχείρηση ισραηλινών κομάντος εναντίον ανθρωπιστικής νηοπομπής που σκόπευε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας και ζήτησαν να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και να επιτραπεί στα πλοία που μεταφέρουν διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια να ελλιμενίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα.
   Υψώνοντας ισραηλινές και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: "Ισραήλ, Παλαιστίνη, δύο κράτη για δύο λαούς". "Αγαπάμε τη χώρα μας αλλά ντρεπόμαστε για την κυβέρνησή της".
   ... την Τουρκία ...
   Κατηγορώντας την Τουρκική κυβέρνηση ότι δεν προέβη στη λήψη αρκετά σθεναρών μέτρων εναντίον του Ισραήλ, μετά την στρατιωτική επιχείρηση που απέβη στο θάνατο τουλάχιστον εννέα ακτιβιστών, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.
   Η χθεσινή ήταν μια από τις ογκωδέστερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Τουρκία. Βασικός της διοργανωτής ήταν το Σααντέτ, το κόμμα της Ευτυχίας, που θεωρείται ισλαμιστικό και παραδοσιοκρατικό. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία από το ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία και την ανθρωπιστική αρωγή (IHH).
   Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει πιο σκληρά μέτρα κατά του Ισραήλ και να υπερασπιστεί το έργο της IHH, μιας ισλαμιστικής οργάνωσης που υποστήριξε την διοργάνωση του στόλου της ελευθερίας.
   Εν μέσω συνθημάτων όπως "κάτω το Ισραήλ", "το Ισραήλ δολοφονεί" και "Αλλάχου άκμπαρ", ηγετικά στελέχη του Σααντέτ αποκάλεσαν το Ισραήλ "τρομοκρατική οργάνωση" και απαίτησαν από την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) να κόψει κάθε δεσμό με το Ισραήλ.
   Η Άγκυρα απέσυρε τον πρεσβευτή της με το Ισραήλ ενώ ανακάλεσε την ισχύ τριών στρατιωτικών συμφωνιών με τη χώρα.
   Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι οι εννέα άνδρες που σκοτώθηκαν κατά την έφοδο ισραηλινών κομάντος στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές.
   Τα περισσότερα από τα θύματα, που ήταν όλοι Τούρκοι, πυροβολήθηκαν από σφαίρες των 9 mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, είπε ο Χαλούκ Ιντσέ πρόεδρος του Ιατροδικαστικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης.
   "Μια σορός έφερε δύο σφαίρες στο βραχίονα, μια στην πλάτη και μια στο γόνατο. Σε άλλο θύμα υπήρχε μόνο μια σφαίρα, ακριβώς στο κέντρο του μετώπου", τόνισε. Δύο από τους άνδρες πυροβολήθηκαν πέντε φορές, ενώ άλλος άνδρας επλήγη έξι φορές, σύμφωνα με τις νεκροψίες. Πέντε άνδρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, είπε ο Ιντσέ.
   Επίσης 24 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της 'Αγκυρας, επτά από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους γιατρούς.
   ... και στην Ευρώπη
   Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες εναντίον του Ισραήλ σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα που το ισραηλινό ναυτικό καταλάμβανε το ιρλανδικό Rachel Corrie.
   Σχεδόν 8.000 διαδηλωτές σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας ανταποκρίθηκαν στην έκκληση δεκάδων πολιτικών οργανώσεων, συνδικάτων και φιλο-παλαιστινιακών ενώσεων.
   Στο Παρίσι πέντε χιλιάδες διαδηλωτές φορώντας παλαιστινιακές μαντίλες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την πλατεία Κονκόρντ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Αρκετές προσωπικότητες της αριστεράς μετείχαν στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Πολλοί νέοι κρατούσαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες.
   Στη νότια Γαλλία 2.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν στη Νίκαια και άλλοι 1.000 στη Μασσαλία, το Μπορντό, το Μονπελιέ ζητώντας την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ισραήλ και τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας.
   Στο Λονδίνο αρκετές χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία πριν κατευθυνθούν προς την πρεσβεία του Ισραήλ.
   "Απελευθερώστε την Παλαιστίνη. Σταματήστε την ισραηλινή πειρατεία. Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι", φώναζαν οι διαδηλωτές που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πορεία της τουρκικής κοινότητας στη Βρετανία.
   Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ότι θα χορηγήσει 19 εκατομμύρια λίρες ως βοήθεια στους πρόσφυγες στη Λωρίδα της Γάζας εφέτος και επανέλαβε την έκκλησή της προς το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού θύλακα.
   Τα χρήματα θα δοθούν στο πλαίσιο μιας 5ετούς συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βρετανίας και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) το 2006 και προέβλεπε την παροχή βοήθειας συνολικού ύψους 100 εκατ. λιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.