6.6.10

Αποχώρησε ο Πάπας από την Κύπρο στέλνοντας μήνυμα ειρήνης

   Μήνυμα ελπίδας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, για επικράτηση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, εκεί όπου υπάρχουν διενέξεις, έστειλε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος με το κήρυγμα του στη σημερινή Θεία Λειτουργία, ενώπιον χιλιάδων Καθολικών , του προέδρου της Κύπρου, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, πολιτικών ηγετών και διπλωματών.

    Ο Πάπας τόνισε ότι οι όπου γης Χριστιανοί καλούνται σήμερα να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους, να πλησιάσουν όσους το έχουν ανάγκη και να μοιραστούν με γενναιοδωρία τα γήινα αγαθά με τους λιγότερο καλότυχους της ζωής.
   Αριθμός Καθολικών πιστών είχε την ευκαιρία να λάβει Θεία Κοινωνία από τον Πάπα Βενέδικτο, ενώ οι υπόλοιποι πιστοί έλαβαν Θεία Κοινωνία από τους ιερείς, που πέρασαν από όλους τους χώρους εντός και εκτός του σταδίου.
   Ο Πάπας Βενέδικτος μίλησε στα αγγλικά, λατινικά, γαλλικά αλλά και κάποιες στιγμές ελληνικά.
   «Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και αγαπητές αδελφές, σήµερα είµαστε καλεσµένοι σαν ένα σώµα και µια ψυχή να εξετάσουµε σε βάθος την κοινωνία µας µε τον Κύριο και µε τον πλησίον και να τον µαρτυρήσουµε µπροστά σε όλο τον κόσµο», είπε στα ελληνικά.
    Εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την ευκαιρία που του δόθηκε να τελέσει τη λειτουργία των Ευχαριστιών, παρουσία τόσων πιστών στην Κύπρο, τη γη -όπως είπε- που ευλόγησαν με το αποστολικό τους έργο οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας.
    Ευχαρίστησε το πλήθος των Καθολικών για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε, αλλά και το λαό της Κύπρου γενικότερα για τη ζεστή φιλοξενία και το απλόχερο καλωσόρισμα, στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Κύπρο.
    Ιδιαίτερο χαιρετισμό, πρόσθεσε ο Ποντίφικας, απευθύνω στους υπηκόους των Φιλιππίνων και της Σρι Λάνκα, αλλά και των υπολοίπων ομάδων μεταναστών, που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πληθυσμού των Καθολικών στο νησί.
   Επίσης , ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο των Μαρωνιτών Γιουσέφ Σουέιφ και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό αγάπης προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
   Μετά την απαγγελία του Angelus, ο Πάπας Βενέδικτος παρέδωσε το Κειμένου Εργασίας (Instrumentum Laboris) σε κάθε ένα από τα μέλη του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου των Επισκόπων, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Ρώμη.
   Πλήθος πιστών, που υπολογίζεται πέραν των 7.500 ατόμων εντός του σταδίου και γύρω στις 3-4 χιλιάδες στον εξωτερικό χώρο, χειροκροτούσε και τραγουδούσε, στο άκουσμα της επίδοσης του σημαντικού αυτού Εγγράφου.
   Ο Πάπας Βενέδικτος υπογράμμισε ότι η επίδοση του Κειμένου Εργασίας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η «Μέση Ανατολή έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές όλων των Χριστιανών, αφού εκεί ήταν που ο Θεός έκανε γνωστή την παρουσία του στους πατέρες μας».
   «Προσεύχομαι ώστε οι εργασίες του Ειδικού Συμβουλίου βοηθήσουν να επικεντρωθεί η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής οι οποίοι υποφέρουν για τα πιστεύω τους έτσι ώστε να εξευρεθούν δίκαιες και βιώσιμες λύσεις στις διαμάχες που προκαλούν τόσες πολλές κακουχίες», είπε ο Πάπας Βενέδικτος.
   Ειδικότερα, σε αυτό το σοβαρό, όπως το χαρακτήρισε, θέμα, ο Πάπας Βενέδικτος επανέλαβε την προσωπική του έκκληση για «επείγουσα και συλλογική διεθνή προσπάθεια με στόχο την επίλυση της συνεχιζόμενης έντασης στη Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στους Αγίους Τόπους, προτού αυτές οι συγκρούσεις οδηγήσουν σε περισσότερη αιματοχυσία»,
   Στην αρχή της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Ιωσήφ Σουεϊφ, στο χαιρετισμό του, ανέφερε ότι όλη η Κύπρος καλωσορίζει τον Πάπα καθώς και όλους όσοι έχουν έρθει στο νησί για να τον δουν.
   Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ είπε ότι η Κύπρος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, «το νησί μας αποτελεί μια όαση, η οποία πρέπει να διατηρηθεί στο διεθνές επίπεδο». Ζήτησε από τον Πάπα να έχει την Κύπρο στις σκέψεις του και στις προσευχές του.
   Το μεσημέρι ο Πάπας Βενέδικτος παρακάθισε σε γεύμα με τους Πατριάρχες και Επισκόπους του Ειδικού Συμβουλίου της Συνόδου Μέσης Ανατολής , τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και μέλη της παπικής συνοδείας.
   Θλιβερή χαρακτήρισε τη διαίρεση της Κύπρου ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , μίλησε θετικά για τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια για λύση του κυπριακού και διαβεβαίωσε ότι θα προσεύχεται για ειρήνη σε ολόκληρη της Κύπρο.
   "Με την παραμονή μου τις τελευταίες μέρες στην Αποστολική Νουντσιατούρα, η οποία τυγχάνει να βρίσκεται στη νεκρή ζώνη των Ηνωμένων Εθνών, έχω αποκομίσει ο ίδιος μια μικρή εικόνα της θλιβερής διαίρεσης του νησιού και έμαθα επίσης για την απώλεια μεγάλου μέρους μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα", τόνισε ο Πάπας στην ομιλία αποχαιρετισμού στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας.
    Όπως ανέφερε άκουσε Κυπρίους από τον βορρά, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν υπό συνθήκες ειρήνης στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους . " Έχω συγκινηθεί βαθύτατα από τις εκκλήσεις τους", πρόσθεσε .
   Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πάπας Βενέδικτος 16ος επεσήμανε "Η διεθνής κοινότητα, κύριε Πρόεδρε, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον και ελπίδα την πορεία που ακολουθείτε, και σημειώνω με ικανοποίηση όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για να επέλθει ειρήνη για το λαό σας και για ολόκληρο το νησί".
   Στην ομιλία του ο Πάπας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ιδιαίτερο ρόλο στην προώθηση του διαλόγου και της συνεργασίας.
   Είναι σημαντικό ότι ο Πάπας Βενέδικτος 16ος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του στην Κύπρο θα θεωρηθεί ως ένα ακόμη βήμα στο δρόμο, που άνοιξε ο εναγκαλισμός στην Ιερουσαλήμ του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα και του σεβάσμιου προκατόχου μου Πάπα Ιωάννη Παύλου ΣΤ΄'. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά για την φιλοξενία τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.
   Ο Πάπας έκλεισε τον αποχαιρετισμό του , μιλώντας ελληνικά : "Με αυτά τα λίγα λόγια σας αποχαιρετώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι ο Τριαδικός Θεός και η Παναγία να σας ευλογούν πάντα. Χαίρετε! Ειρήνη μαζί σας".
   Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία του στην τελετή αποχαιρετισμού εξέφρασε την ευχή ότι ο Πάπας θα φέρει πάντα στην καρδιά του την Κύπρο, τις πληγές και τις ελπίδες της.
   Όλοι οι Κύπριοι, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, είδαν στο πρόσωπό Σας τον αγγελιαφόρο της ειρήνης και ένα θερμό υποστηρικτή της ισότητας.
   Για μας τους Κύπριους, σημείωσε, το ταξίδι αυτό αποτελεί ιστορικό γεγονός ανεπανάληπτης αξίας, που έρχεται επιπλέον να χαρίσει ιδιαίτερο κύρος στους εορτασμούς της πεντηκοστής επετείου της εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
   Ο Κύπριος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Πάπα Βενέδικτο για τη σταθερή στήριξη, που παρέχει στον αγώνα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος , πριν εισέλθει στο αεροσκάφος, ευλόγησε συμβολικά, όπως είχε κάνει και κατά την άφιξη του, ένα δεντρύλιο ελιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.