6.6.10

Άνιση ανάπτυξη στις χώρες και σκέψεις για επιβολή φόρου στις τράπεζες από την G20

   Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της διήμερης συνόδου της G20 στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 τονίζουν ότι "η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται γρηγορότερα απ΄ό,τι προβλεπόταν, αλλά με ένα ρυθμό άνισο ανάλογα με τις χώρες και τις περιοχές".

   "Ωστόσο, η πρόσφατη μεταβλητότητα στις χρηματαγορές μάς υπενθυμίζει ότι παραμένουν οι ουσιαστικές προκλήσεις, πράγμα που υπογραμμίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας", προστίθεται στο ανακοινωθέν.
   Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 δεσμεύτηκαν να "καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία" για τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τράπεζες.
   Δηλώνουν έτοιμοι "να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για τον προσδιορισμό των απαιτήσεων όσον αφορά το κεφάλαιο και τη ρευστότητα" για τα πιστωτικά ιδρύματα, ωστόσο, οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών τηρούν σιγή όσον αφορά το ενδεχόμενο επιβολής παγκοσμίως, φόρου στις τράπεζες, για τη χρηματοδότηση μελλοντικών σχεδίων διάσωσης.
   Υπέρ του σχεδίου αυτού έχουν ταχθεί οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ, ωστόσο στο σχέδιο αυτό αντιτίθενται χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ινδία και η Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.